Onboarding, de eerste 90 dagen zijn bepalend!

Wat is ‘onboarding’ en hoe is dat te organiseren zodat nieuwe medewerkers zich duurzaam verbinden met de organisatie en succesvol worden?
Onboarding verhoogt de productiviteit van nieuwe medewerkers, verhoogt de werknemerstevredenheid en vergroot het behoud. Door onboarding vermindert het verloop en gaan de kosten voor recruitment omlaag. 

Hoe wordt de beste kandidaat de beste werknemer?

De komst van nieuwe medewerkers is altijd spannend. Niet alleen voor de nieuwkomer, maar ook voor de organisatie. Iedereen wil graag dat het een succes wordt. Een goed georganiseerd en doordacht welkom versnelt dat succes. Het zorgt voor verbinding met de organisatie, zet nieuwkomers sneller in hun kracht waardoor ze succesvoller worden en langer blijven. Wie wil dat niet?

Onboarding is meer dan een traditionele introductie

Onboarding gaat veel verder dan een traditionele introductie. Daarin is vaak veel aandacht voor de ‘geschreven regels’ binnen een organisatie. De communicatie is vaak eenrichtingsverkeer vanuit de organisatie. De organisatie geeft de nieuwkomer dan vaak in een keer veel informatie, zoals procedures, regelgeving, teamsamenstelling, collega’s, organisatiestructuur, verwachtingen en praktische zaken. Belangrijke informatie, maar niet voldoende.

Onboarding is tweerichtingsverkeer

Onboarding gaat juist óók over wat de nieuwe medewerker zelf nodig heeft. Wat zijn de wensen en behoeften van hem of haar? Hoe krijg je dat in beeld en hoe kun je de onboarding daarop afstemmen?
Onboarding is het organiseren en afstemmen van behoeften en verwachtingen tussen organisatie en nieuwe medewerker. Op deze manier zijn nieuwe medewerker en organisatie sneller én beter in staat om wederzijdse verwachtingen waar te maken.

Kan uw onboarding optimaler?

Bij veel organisaties staat onboarding in de kinderschoenen. Wij helpen graag om onboarding volwassen te maken. Wij brengen de huidige onboarding van uw organisatie snel en gedegen in kaart. We vragen om feedback van lijnmanagers en HRM, net als van de recente nieuwkomers. Wat vinden zij van de huidige onboarding? Op basis daarvan kijken we samen naar verbetermogelijkheden, doen we aanbevelingen en implementeren we nieuwe onboardingactiviteiten, tools of -programma’s.

Resultaat van onboarding!

• Verhoogt productiviteit van nieuwe medewerkers.
• Vergroot behoud van nieuwe medewerkers.
• Verhoogt medewerkerstevredenheid.
• Verlaagt kosten van recruitment.

Meer weten?

Al ruim 25 jaar verzorgt FunktieMediair succesvolle assessment-, development-, interim-, advies-, W&S- en interventie-trajecten voor individuen, teams en organisaties in en rond de zorg.

Nieuwsgierig? Bel 020 – 504 20 20 of mail naar [email protected]