Nieuw concept werving & selectie!
KLIK HIER!

Efficiënt en effectief trainen? De trainingscarrousel!

Praktisch aan de slag! Gericht ervarend leren!
In veel trainingen zit een mix van activiteiten: kennismaking, het delen van elkaars leerdoelen, uitleg van de theorie door een trainer, wat opdrachten en soms één of meerdere rollenspelen. Veelal wordt bij skills-trainingen in de evaluatie aangegeven dat het oefenen het meest zinvol was. Laten we dat dan vooral doen, maar wel gericht!

Eerst een goede analyse!
Ter voorbereiding op de training vindt altijd een persoonlijke analyse plaats. Dit kan variëren van een zelfanalyse tot een online assessment, al dan niet met een telefonisch interview door een consultant van Kenhardt. Deze basis is nodig om tijdens de carrousel volledig in te kunnen zoomen op de individuele leervraag.

Theoretisch kader
Het is inefficiënt om tijdens een training theorie toe te laten lichten door een (relatief dure) trainer.

Andere methodes zijn zeker zo geschikt voor kennisoverdracht, zoals slides of filmpjes. Het is niet alleen vele malen goedkoper, maar tijdens de training kan de aandacht ook volledig uitgaan naar het experimenteren en ontwikkelen van skills.

Learning by doing
De carrousel bestaat uit een intensief dagprogramma waarin de individuele leerdoelen centraal staan. In continu wisselende samenstellingen wordt in drietallen gewerkt. Elke deelnemer heeft op een iPad een individueel programma en is de hele dag intensief bezig in blokken van 20 minuten. Dat programma bestaat uit:

  1. het voorbereiden van een simulatie
  2. het uitvoeren van een simulatie (3x)
  3. het ontvangen van feedback (3x)
  4. het observeren bij een collega (6x)
  5. het geven van feedback (3X)

Een programma dat door deelnemers wordt omschreven als ‘het springen op een rijdende trein’, waardoor het onmogelijk is om te ontsnappen aan de intensiviteit van deze training. De herkenbare, praktijkgerichte simulaties worden in samenwerking met de opdrachtgever ontwikkeld en worden gespeeld door professionele rolspelers die de dagelijkse praktijk ook echt kennen. Doordat de training is gebaseerd op de leerdoelen per deelnemer, wordt ook nadrukkelijk in de individuele leerbehoeften voorzien. De carrousel is goed schaalbaar en eerder uitgevoerd voor groepen variërend van 12 tot 60 deelnemers.

Gestructureerde feedback
Bij de feedback wordt gebruik gemaakt van voorgestructureerde observatieformulieren en van video-opnamen die op de iPad worden opgenomen. De feedback wordt gegeven door assessoren, al dan niet uit de eigen organisatie. Aan het eind van de carrousel hebben deelnemers de mogelijkheid de video-opnamen van de iPad over te zetten naar hun eigen device. We hebben de indruk dat daar nog regelmatig naar wordt gekeken…

Ervaringen eerdere deelnemers
“Op een goede manier bij je lurven gepakt worden.”

“De gesprekstechniekentraining was de meest effectieve soft skill-training die ik tot nu toe gehad heb. Gedurende de dag worden continu je verbeterpunten aangegeven en krijg je de mogelijkheid om hierin te groeien, waardoor je ongelofelijk veel leert. Door het meekijken met andere mensen zie je hoe anderen dingen aanpakken. Hierdoor word je zelf in no-time op gang geholpen met het voeren van lastige gesprekken.”

“De training gesprekstechnieken heeft ervoor gezorgd dat ik meer vertrouwen heb gekregen in mijn nieuwe rol. Je krijgt individuele begeleiding door het bespreken van verbeterpunten, die ik weer kon oefenen in de volgende gesprekken.”

Wilt u meer weten over de trainingscarrousel? Neem dan contact op met Peter Mennes, [email protected]of 06-21286330.

Send this to a friend