Nieuw concept werving & selectie!
KLIK HIER!

Wat ‘developen’ we eigenlijk bij ‘Development’?

Help! We hebben een nieuwe leiderschapsstijl nodig!

Eén van de leukste onderdelen van mijn werk is ‘Development’. Op zich een lege term natuurlijk, want waar gaat dat dan over, wat ‘developen’ we nu uiteindelijk bij ‘Development’?

Vanuit organisatieperspectief is dat ook altijd de eerste vraag aan de klant: “wat moet er hier eigenlijk ontwikkeld worden?”. Vaak krijg je dan typische HR-antwoorden zoals competenties, vaardigheden, ons leiderschap, etc. Van een oud collega en een echte veranderaar heb ik jaren geleden geleerd om dan door te vragen: “zodanig dat …?”.

En dan net zolang blijven zeuren totdat je bij een organisatiedoelstelling uitkomt. Iedere organisatie heeft doelen en een nieuwe leiderschapsstijl introduceren is pas zinvol als je weet aan welk organisatiedoel het dient bij te dragen. Dat geldt ook voor competenties, vaardigheden en al die andere ‘ontwikkeltermen’, start er pas mee als je weet welk strategisch doel het dient.

‘Vanuit de business ontwikkelen’ heet dat. Natuurlijk is het goed als leidinggevenden beter coachen en luisteren en meer aandacht hebben voor hun medewerkers. Nuttig ook, zeker in een krappe arbeidsmarkt. “Behouden is het nieuw werven”, zeggen we dan. En dat is ook zo.

Maar als je dan in een organisatie komt waarin ‘behoud van personeel’ van strategische waarde is, dan is dát het doel van je interventie. Dat vraagt wellicht een andere stijl van leidinggeven, inclusief coachen en aandacht, maar die andere stijl is niet het doel op zich.

Die zoektocht naar het echte doel is altijd razend interessant. Wat is hier nodig? Betere producten, efficiëntere processen, een beter klantproces? Dan gaat het niet om het aanleren van leiderschapstrucjes, maar om je verantwoordelijkheid als leider om daaraan bij te dragen. Dat vraagt een heldere opdracht, zelfbewustzijn en ja, uiteindelijk ook persoonlijke ontwikkeling als leider, inclusief de bijbehorende competenties.

Toch gaat het dan niet altijd om het aanleren van iets nieuws. Minstens zo interessant is de vraag: “waar kun je maximaal bijdragen?”. Wat drijft en motiveert je, waar zitten je talenten en ambities? Wat wil je? Dit vertalen we naar een organisatie-opdracht. Oftewel: ga het dan maar doen ook!

Als je de (toekomstige) leiders van een organisatie daarbij mag faciliteren en coachen, is dat een topbaan! Je draagt rechtstreeks bij aan de ontwikkeling van mens en organisatie! Meetbaar en zichtbaar.  Altijd weer een mooie en leerzame reis voor alle betrokkenen, inclusief mijzelf.

Zin in een gesprek? “Zodanig dat …?” Neem gerust contact op voor een eerste kennismaking.

[email protected]
020 – 504 20 20

Send this to a friend